Sosyal ağların insanlar üzerindeki etkileri


Günümüzde hemen hemen herkesin bir Facebook ya da Twitter hesabı bulunuyor. Gün geçtikçe birçok yeni sosyal ağ piyasaya çıkmakta. Açıkçası ben bu sosyal ağların gereğinden fazla ve yersiz kullanıldığını düşünmekteyim.
Örnek verecek olursak; Instagram. Ben bu uygulamayı sadece bir resim uygulaması sanıyordum. Ama kimin profiline baksam yediği, içtiği yemekleri paylaştığını görüyorum. Genelleme yaptığıma bakmayın, tabii ki bu ağları normal ve yerinde kullananlar da var.
Ben de geçen gün kendi Instagram hesabımda gezerken bahsettiğim gibi bir resim paylaşmışım. Buna karşı biriyim ama herkesin bu şekilde kullanması beni de yozlaştırmış. Resmi paylaştıktan bir-iki hafta sonra ne kadar saçma bir şey yaptığımı fark ettim. O resmi de hala kaldırmadım; göreyim de utancım devam etsin diye. Bu tür sosyal ağlar bence bunlar için kullanılmamalı.
Bugün baktığımızda baş belası Twitter (bak yine dayanamadım) yüzünden birçok kişinin başı yanmış durumda. Bunlar kim derseniz, başta Fazıl Say'ı örnek verebilirim. Bildiğiniz gibi attığı tweet'ler yüzünden zor dönemler geçirdi kendisi.Gazeteci Tayfun Talipoğlu'na yazdıkları hakkında soruşturma açılmış. Ayrıca gündemi bir süre meşgul eden sporcu tweet'lerini de es geçmemek gerekiyor tabi.
Peki, sadece ünlüler mi? Değil tabii ki. 4 Haziran günü İzmir'de Gezi Parkı için tweet atan 29 kişi de gözaltına alınmıştı. Ben kesinlikle bu insanların yanlış, doğru tweetler attığını sorgulamıyorum. Bu konuda yanlış anlaşılmak istemem. (Eylemcilere ya da haksız olanı eleştirenlere ana-avrat küfür edenler hariç tabii!) Sadece insan görüşlerinin umursanmadığı, dikkate alınmadığı bir ülkede, bu tür platformları kullanırken biraz daha "dikkatli" yorumlar yazılması gerektiğini düşünüyorum. Ya siz?
Bunların yanı sıra birbiriyle kavga eden sözde sanatçılar mı dersiniz, ona buna laf çarpan fenomenler mi dersiniz... Hepsinden sosyal ağlarda bolca bulunuyor. Daha 2 gün önce 100 bin civarı takipçiye sahip, sanal popülaritenin kurbanı olmuş biri, 18 yaşından küçük biriyle ilişkiye girmiş ve bunu fotoğraflarla belgelemişti. Bu tür insanları görünce –insan dediğim için özür dilerim- sosyal ağlardan gerçekten tiksiniyorum. Ama günümüzün koşulları doğrultusunda bu tür hesapları kullanmamak irade istiyor, ne yalan söyleyeyim.
Yani benim diyeceğim şudur ki; sosyal ağları haddinden fazla kullanmamak gerekiyor. Çünkü yukarıda da bahsettiğim gibi ileride baş ağrısı yaratabiliyor.

1 Yorumlar

Lütfen isteklerinizi bildirerek sizler için hemen çalışma yapmaktayız

Yorum Gönder
Daha yeni Daha eski

{getMailchimp} $title={Stay Informed} $text={Subscribe to our mailing list to get the new updates.}